Új eredetvédett pálinka a göcseji körtepálinka


Már csak a szabadalmi hivatal állásfoglalása szükséges és újabb födrajzi eredetvédelem alá eső pálinkával lesz gazdagabb Magyarország. Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. vezérigazgatójának számos oka volt hogy, bábáskodjon a Dunántúl első eredetvédett pálinkája, a göcseji körtepálinka születésénél.

Cégünk hagyományosan kötődik Göcsejhez, bár Győrben van a székhelyünk, a térségben továbbra is fenntartunk egy jövedéki egységet. A göcseji körtepálinka oltalom alá vonásának gondolata négy évvel ezelőtt vetődött fel. Tudtuk milyen múltja van ennek a gyümölcsnek és a belőle készült pálinkának és lassan ráébredtünk a benne rejlő lehetőségekre is, kikristályosodott, hogy lehet rá piacot építeni – mondta Barabás Attila.

A munka egy részét egy diplomamunkáját a göcseji körtepálinkából író egyetemista végezte, aki több mint egy évet fordított e pálinka múltjának kutatására. Ez a szellemi befektetés ért meg mára, persze az első etapot újabb másfél két év kemény munka követte, de megérte, mert a göcseji körtepálinka hamarosan megkapja – várhatóan a Gyulai Nemzetközi Kisüstifesztiválon – az utolsó szükséges dokumentumot is és megnyílik az útja a fogyasztók felé.

A termőterületet tudatosan alakítottuk úgy, hogy abban Zala megye fele belessék. Védet pálinkánknak mindenképpen alapanyagbázist akartunk biztosítani, és ehhez terület kell  – folytatta Barabás Attila. – A szigorú követelményeknek és jövedéki előírásoknak jelenleg egy – Nagylengyelben található – főzde felel meg.

Érdeklődésünkre Barabás Attila elmondta, hogy ennek ellenére a Győri Likőrgyárnak is lesz eredetvédett pálinkája úgy, hogy a szóban forgó főzdét kibérlik, a helyben felvásárolt gyümölcsöt helyben cefrézik, párolják és az egész termelési folyamatot a termőhelyről irányítják. Ezen egészséges szimbiózis révén nem sérülnek az eredetvédelmi előírások, hiszen a Göcsejben termett körtéből helyben készítenek pálinkát, és a győri üzemnek is lesz – Barabás Attila megfogalmazása szerint – legalább egy évre elegendő göcseji körtepálinkája.

E termék további kuriozitása, hogy ez az első oltalom alá vont körtepálinka, amelyet kötelezően hagyományos magyar kétlépcsős – azaz kisüsti – eljárással kell lepárolni. Lepárlás után e pálinkát kötelező pihentetni és tölgyfahordóban érlelni, a palackozás csak ezután következhet. De nem mindegy mibe, a göcseji körtepálinka csak jellegzetes zalai üvegbe kerülhet

Földrajzi oltalom alá eső pálinkák: gönci barackpálinka, kecskeméti barackpálinka, békési szilvapálinka, szatmári szilvapálinka, szabolcsi almapálinka, újfehértói meggypálinka és most már a göcseji körtepálinka.