Új
eredetvédett pálinka a göcseji körtepálinka
Már csak a
szabadalmi hivatal állásfoglalása szükséges és újabb födrajzi eredetvédelem alá
eső pálinkával lesz gazdagabb Magyarország. Barabás Attila, a Győri Likőrgyár
Zrt. vezérigazgatójának számos oka volt hogy, bábáskodjon a Dunántúl első
eredetvédett pálinkája, a göcseji körtepálinka születésénél.
–
Cégünk
hagyományosan kötődik Göcsejhez, bár Győrben van a székhelyünk, a térségben
továbbra is fenntartunk egy jövedéki egységet. A göcseji körtepálinka oltalom
alá vonásának gondolata négy évvel ezelőtt vetődött fel. Tudtuk milyen múltja
van ennek a gyümölcsnek és a belőle készült pálinkának és lassan ráébredtünk a
benne rejlő lehetőségekre is, kikristályosodott, hogy lehet rá piacot építeni –
mondta Barabás Attila.
A munka
egy részét egy diplomamunkáját a göcseji körtepálinkából író egyetemista végezte,
aki több mint egy évet fordított e pálinka múltjának kutatására. Ez a szellemi
befektetés ért meg mára, persze az első etapot újabb másfél két év kemény munka
követte, de megérte, mert a göcseji körtepálinka hamarosan megkapja – várhatóan
a Gyulai Nemzetközi Kisüstifesztiválon – az utolsó szükséges dokumentumot is és
megnyílik az útja a fogyasztók felé.
–
A termőterületet tudatosan alakítottuk úgy, hogy abban Zala
megye fele belessék. Védet pálinkánknak mindenképpen alapanyagbázist akartunk
biztosítani, és ehhez terület kell
– folytatta Barabás Attila. – A szigorú
követelményeknek és jövedéki előírásoknak jelenleg egy – Nagylengyelben
található – főzde felel meg.
Érdeklődésünkre Barabás Attila elmondta, hogy ennek ellenére a Győri
Likőrgyárnak is lesz eredetvédett pálinkája úgy, hogy a szóban forgó főzdét
kibérlik, a helyben felvásárolt gyümölcsöt helyben cefrézik, párolják és az
egész termelési folyamatot a termőhelyről irányítják. Ezen egészséges szimbiózis
révén nem sérülnek az eredetvédelmi előírások, hiszen a Göcsejben termett
körtéből helyben készítenek pálinkát, és a győri üzemnek is lesz – Barabás
Attila megfogalmazása szerint – legalább egy évre elegendő göcseji
körtepálinkája.
E termék
további kuriozitása, hogy ez az első oltalom alá vont körtepálinka, amelyet
kötelezően hagyományos magyar kétlépcsős – azaz kisüsti – eljárással kell
lepárolni. Lepárlás után e pálinkát kötelező pihentetni és tölgyfahordóban
érlelni, a palackozás csak ezután következhet. De nem mindegy mibe, a göcseji
körtepálinka csak jellegzetes zalai üvegbe kerülhet
Földrajzi
oltalom alá eső pálinkák: gönci barackpálinka, kecskeméti barackpálinka, békési
szilvapálinka, szatmári szilvapálinka, szabolcsi almapálinka, újfehértói
meggypálinka és most már a göcseji körtepálinka.