Kurucz Csilla-Szabó József-Halász Róbert

Megalakult a Magyar Szabványügyi Testületben a Szeszes italok munkacsoport

Az MSZT/MB 603 Feldolgozott gyümölcs-, zöldségtermékek és italok nemzeti szabványosító műszaki bizottság tavaly november 9-i bizottsági ülésén megalakította a Szeszes italok munkacsoportját, amely első szabványtárgyalását 2011. december 15-én tartotta. Témája az MSZ 9589-2:2012 Likőr- és pálinkakészítmények vizsgálata. Az alkoholtartalom meghatározása című szabvány korszerűsítése volt.
A tárgyaláson részt vevő szakértők kezdeményezték az MSZ 9589 szabványsorozat címének „Szeszes italok vizsgálatai”-ra való megváltoztatását. A változtatás célja, hogy az új cím összhangban legyen a 110/2008/EK (2008. január 15.) a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról szóló Európai Uniós rendelettel. A szabványsorozatot még az MSZT elődje, az MSZH készítette az 1980-as években, így a címét az akkor hatályos szabályozásnak megfelelően határozták meg. A fenti EU-s rendelet értelmében azonban a szabványsorozat címe korszerűtlenné vált. Ezen kívül a szabvány terjedelme jelentősen lecsökkent, mivel az 2870/2000/EK (2000. december 19.) a szeszesitalok elemzésére vonatkozó közösségi referenciamódszerek megállapításáról szóló európai úniós rendelet tartalmazza a hivatalos szesztartalom meghatározási módszerét, így az új szabványban csak a szeszfokmérővel történő gyorsmódszer maradt.
A munkacsoport döntése értelmében a szabványsorozat 3 részét:
MSZ 9589-1:1988
Likőr- és pálinkakészítmények vizsgálata. A szárazanyag-tartalom meghatározása
MSZ 9589-9:1980
Likőr-és pálinkakészítmények vizsgálata. Kozmaolaj-tartalom meghatározása
MSZ 9589-13:1980
Likőr-és pálinkakészítmények vizsgálata. Metilalkohol-tartalom meghatározása
 
az 2870/2000 EK (2000. december 19.) a szeszesitalok elemzésére vonatkozó közösségi referenciamódszerek megállapításáról szóló Európai Uniós rendelet miatt az MSZT visszavonja, ha a Szabványügyi Közlönyben megjelent visszavonási szándékhoz március 1-jéig felszólalás nem érkezik.
Különösen a pálinkafőzdék figyelmébe ajánlható az előzőekben említett MSZ 9589-2 szabvány korszerűsített kiadása, amely 2012. március 1-jén jelenik meg. A tervek szerint a szabványsorozat maradék 14 részét is sikerül korszerűsíteni idén a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács a Vidékfejlesztési Minisztérium együttes támogatásával. A szabványok korszerűsítésében minden érdekelt vállalkozás részt vehet. Remélhetőleg a versenyhelyzetben lévő vállalkozások közül mind többen ismerik fel, hogy marketing céljaik megvalósítása és gazdasági érdekeik érvényesítése miatt előnyös részt venni a szabványosításban. A minden érdekelt számára előnyös, az általánosan elfogadott szakmai ismereteken alapuló, a szabályozási környezettel összhangban lévő követelményeket tartalmazó nemzeti szabványok a szakterület szereplőinek közös érdekeit szolgálják.
 
A fenti szabvány beszerezhető elektronikus formában az MSZT honlapján található Web-áruházában:www.mszt.hu, vagy személyesen a Szabványboltban: 1082Budapest, Horváth Mihály tér 1. szám alatt.
 
Szerzők neve, beosztása, munkahelye:
Kurucz Csilla, szabványosító menedzser
Magyar Szabványügyi Testület
cs.kurucz@mszt.hu
Szabó József, főosztályvezető
Magyar Szabványügyi Testület
j.szabo@mszt.hu
Halász Róbert, ügyvezető igazgató
Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács
mszszt@szeszipar.hu