LXIX évf. 171. szám, 2006. július 24.
     Kinga, Kincső napja 
Kalendárium

 A Magyar Nemzet internetes
 kiadása. Kiadja a Nemzet
 Lap- és Könyvkiadó Kft.


BEJELENTKEZÉS

Név:
Jelszó:
SPORT

Auerbach két és fél szaltóval

A C ligától retteg a Juventus

Női vereségek, férfibravúr

Pfister marad a togói kapitány

Eddig elnézőek voltak az FTC-vel


BELFÖLD

Végszavazás: nyomás alatt a közszféra

Orbán: Elég volt a politikai hazugságokból!

Mind többen szorulnak védelemre

Zöld-árnyék vetül a Hajdú-Bét ügyre?

Érthetetlen kiválasztás


KÜLFÖLD

Csónakázás a deltában, szállás Haginál

Búcsúzik a keleti indián

Orbán kiállt az autonómiáért

Slota újabb magyarellenes kirohanása

London fél a bővítéstől


GAZDASÁG

Bawag: az OTP-é lesz?

Nem okozott izgalmakat az árupiac

Romlanak a közutak

Ma emelkedhet az alapkamat


KULTÚRA

Elevenen őrzött emlék

Operacsillagok lépnek fel Füreden

A kismester máig ívelő dobása

Textilünnep Szombathelyen

Röviden

   Gazdaság

Bioüzemanyag: gyógyír a gabonagondokra
Kétmillió tonna kukoricának lehetne piaca · Kérdés, hogy miként alakul hazánkban a jövedéki adó szabályozása
2006. július 3. (11. oldal)

Nagy Ottó
A repce helyett egyre inkább a kukorica iránt érdeklődnek a hazai bioüzemanyag-gyártók. Ez a lehetőség kapóra jöhet a magyar mezőgazdaságnak, hiszen enyhülhetnek a gabonafelesleggel kapcsolatos gondok, akár kétmillió tonna tengeri is vevőre találhatna a piacon. Jövő évtől már az EU is előírja a bioetanol keverését a hagyományos üzemanyagokba. A termék előtt tehát nagy jövő áll, amit jelentős mértékben befolyásolhat a jövedéki adó szabályozásával a kormány.

Egyre kevésbé lesz fontos a biodízel-termelés, ezzel párhuzamosan erősödik a bioetanol-termelés jelentősége. E tendenciának technikai okai is vannak, mivel itthon a repcetermesztés feltételei korlátozottak, szemben a gabona-, azon belül is a kukoricatermesztés lehetőségeivel – jelentette ki a közelmúltban Gödöllőn egy, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács, valamint a Szent István Egyetem szervezésében tartott konferencián Kapronczai István, az Agrárgazdasági Kutató Intézet igazgatója. – A bioetanol iránti érdeklődést az is erősíti, hogy a gabonaágazatban nincs egyensúlyban a piaci kereslet és a termelési szerkezet. Emellett egyre többen állítják: 1,2–1,4 millió hektárt ki kellene vonni a hazai növénytermesztésből, vagy másként hasznosítani termékeinket.
A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a struktúraváltás csak akkor következhet be, ha az egyes ágazatokban növelik a versenyképességet. Ez azt valószínűsíti, hogy a növénytermesztés jelenlegi szerkezete csak kismértékben alakítható, a gazdálkodók is rendkívül óvatosak a stratégiai kérdések eldöntésében. A változás viszont elkerülhetetlen, hiszen éves gabonatermésünk átlagosan 12–13 millió tonna. Ebből évente mintegy ötmillió tonnás felesleg keletkezik, amiből legfeljebb 3,5 millió tonnát lehet exportálni. Tehát elmondható, hogy egy átlagos esztendőben egy-két millió tonna, jobb termés esetén három-öt millió tonna hazai gabonának nincs piaca. Ez viszont azt jelenti, hogy 2010-re 15 millió tonnás eladatlan hazai gabonakészlettel számolhatunk, sőt ha nem lesz megfelelő a kivitel, akkor akár húszmillió tonnás készlet is felhalmozódhat.
– Ebből a problémából kínálhat kiutat a bioetanol-termelés. E célra a hazai kukoricatermésből kétmillió tonnát vagy annál többet is fel lehetne használni, amiből egymillió tonna bioetanol gyártható. Az EU 2005-ben félmillió tonna bioetanolt gyártott, miközben hatmillió tonnát importált – állapította meg Kapronczai István. Az igazgató azonban egyúttal óvatosságra is intett, mondván: nem célszerű meggondolatlanul beleugrani a bioetanol-gyártásba, hiszen kérdéses, hogy milyen támogatások kapcsolódnak majd a termeléshez, milyen kapacitású feldolgozók épülnek, mennyire lesz versenyképes a hazai előállítású bioetanol a világpiacon, illetve a termék rövid vagy hosszú távon oldja-e meg a hazai gabonapiac gondjait. De kérdéses az is, hogy az EU további bővítése miként hat a magyar gabonapiacra. A bioetanol-feldolgozók hazai vagy külföldi alapanyagot vásárolnak-e majd, az uniós központi felvásárlásba kerülő intervenciós készletet lehet-e etanol gyártásához használni, és ha igen, ki fizeti a keletkezett veszteséget, és vajon mi lesz a melléktermékekkel. Mindezek ellenére Kapronczai István szerint egyaránt kényszer és lehetőség a hazai mezőgazdaság számára a bioüzemanyag-előállítás.
A tanácskozáson Makay György, a Gabonaszövetség képviseletében arra kérdezett rá, hogy vajon van-e, illetve lesz-e elegendő kukorica a bioetanol gyártásához? – A vetésterület viszonylag stabil, a termés mennyisége azonban ingadozik – fejtegette a szakember. – A kereskedők eddig kétmillió tonnás kukoricapiaccal számolhattak. Mára azonban az intervenciós felvásárlás vált a tengeri fő piacává, e készletek értékesítése pedig megoldatlan. Az etanolgyártók megjelenése Makay György szerint felboríthatja az eddigi egyensúlyt, és az intervencióval egyenrangú felvevőpiaccá válhat, maga mögé utasítva az ipari felhasználást és az állattenyésztést, ami egyértelmű vesztese lesz a folyamatnak. A szakember úgy látja: számolni kell azzal, hogy nem mindig áll majd rendelkezésre elegendő alapanyag a bioetanol-gyártók számára, ugyanakkor a hagyományos felhasználók esélyei romlanak.
– 2025-re 75 százalékkal kell csökkenteni a közel-keleti kőolajimportot – idézte George Bush amerikai elnököt Szauderné Surányi Eszter, a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. kereskedelmi igazgatója, megerősítve azokat az előrejelzéseket, amelyek 2020-ig az Európai Unióban és az Egyesült Államokban a bioetanol-termelés dinamikus növekedését jósolják. A fő cél mindenhol az energiafüggőség csökkentése. Mindezt befolyásolják a piaci kockázatok, miközben pozitív hatással lesz a bioetanol-termelésre az uniós bor- és cukorreform, ugyanakkor elterjedésének gátat szabhatnak a benzinszabványok, amelyek még a közösségen belül sem mindenhol egyformák a bioüzemanyagok tekintetében. Magyarország évi öt-hat millió tonna bioetanol előállítására képes. Alapanyagként nem csak a kukorica képzelhető el, hiszen feljövőben van a cellulózalapú gyártás is. A bioetanolt készítő nagyüzemek hatékonyabban termelnek. A kicsik ugyanakkor szorosabban köthetők az állattenyésztéshez, hiszen a keletkezett melléktermék a jószágokkal feletethető, ezért az üzemek létesítését szorgalmazza az agrártárca is – vázolta a piaci összefüggéseket Szauderné Surányi Eszter, kiemelve, hogy a győri szeszgyárnál 2007 végére évi 120 millió literre emelkedik a bioetanolgyártó-kapacitás.
Klauser Gábor, a másik hazai gyártó, a 2008-ra 150 millió literes bioetanol-termelést megcélzó Hungrana Kft. kereskedelmi igazgatója arról tájékoztatta a tanácskozás résztvevőit, hogy 2007. július elsejétől 4,4 százalékos arányban lesz kötelező a bioetanol keverése a benzin üzemanyagokba, és ugyanezt a szintet 2008. július elsejéig el kell érni a dízelek esetében is. Azokat az üzemanyagokat, amelyek nem tartalmaznak ilyen mértékű keveréket, a szokványosnál magasabb adó terheli majd. Jelenleg erős a kereslet a bioetanol után, emiatt fejlesztenek a cégek, 2008–2009-re már túlkínálattal lehet számolni, ezért fontos a piac szabályozása a mezőgazdasági termelők érdekében is – tette hozzá a szakember. Klauser Gábor azt is ismertette, hogy az E85-ös bioüzemanyag, ha kismértékben is, de már jelen van Európában: a svédek tavaly 36, a németek 300 tonnát használtak fel belőle. Az autógyártók pedig kedvezőbb jövedékiadó-változásokra várnak, és arra, hogy létrejöjjön az első olyan hazai benzinkút, ahol folyamatosan lehet tankolni szabványosított E85-ös bioüzemanyagot.
Tavalyelőtt kétbillió liter volt a világ benzin- és gázolajtermelése, de ennek a bioüzemanyag-felhasználás csak egy százalékát tette ki – állapította meg Wilde György, a Magyar Ásványolaj-szövetség főtitkára. Ugyanebben az évben világszerte üzemanyagként 14,4 millió tonna etanolt és 2,7 millió tonna biodízelt használtak fel. A szövetség főtitkára szerint a szakma nem zárkózik el a bioüzemanyagok bevezetésétől, sőt támogatják azt. A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács igazgatója, Nagy András elmondta: a hazai bioetanol-termelés „menedzselése” kiemelten fontos a számukra. A már meglévő kormányhatározat mellé azonban a szakember szerint egy jó program elkészítése is szükséges. Nagy András úgy látja: a bioetanol jövője nem elsősorban a termelési feltételektől, hanem a felhasználástól függ, amire azonban komoly hatással van a jövedéki adó szabályozása.


Cikk küldése e-mailben | Szóljon hozzá a fórumban | Nyomtatási verzió
 

Lap teteje | Impresszum | Médiaajánlat | Oldaltérkép | Archívum
• A Magyar Nemzet internetes kiadása
• Kiadja a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft. • Tel: 476-2131
• E-mail:szerk@magyarnemzet.hu • HU ISSN 1418-155X
• Copyright Magyar Nemzet 2001-2006