Sziporkáztak a pálinkák

Sikeres volt a HunDeszt Pálinkaverseny – Száztizenkét érem született

 

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei HunDeszt Pálinkaverseny, ugyanis ennyien még soha nem neveztek be a megmérettetésre. Összesen tizenkilenc főzde 163 pálinkáját értékelte a szakmai zsűri. A végeredmény szintén páratlan, pontosabban páros, mert összesen 112 pálinka bizonyult érmesnek. Aranyérmet 40, ezüstérmet 39, bronzérmet 33 pálinka nyert. Az aranyérmesek közül tíz pálinka bizonyult championdíjasnak. A legeredményesebb főzde a Treffpunkt Gar 2000. Kft. (Zimek-Manufaktura-Különleges Magyar Pálinkák) lett. A média képviselőinek különdíját a Boldogkő-Fruit Kft. nyerte el.

 

A hagyományoknak megfelelően a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács (MSZSZT) az idén november végén ismét megrendezte pálinkaversenyét, amely HunDeszt néven már a második volt, a versenyek történetét tekintve azonban már a hatodik.

A 2006. évi HunDeszt Pálinkaverseny célja, hogy fórumot biztosítson a pálinka- és párlatkészítők termékeinek megmérettetésére. Mégpedig azért, hogy elősegítse a minőség folyamatos javulását, a fogyasztók és a termelők szemléletének fejlődését, a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítését, és a pálinka minél szélesebb körben való elismerését.

A versenyen csak olyan pálinkák és párlatok (100 százalék gyümölcsalapú desztillátum) vehettek részt, amelyek megfelelnek a hazai előírásoknak. A versenyre nevezhettek pálinka- és párlatfőző társaságok, egyéni pálinka- és párlatfőzetők és, a gyártó hozzájárulásával, a kereskedő szervezetek, valamint a bérfőzők is. Idén összesen tizenkilenc főzde 163 terméke került a kóstolóbírák poharába, ami azt jelenti, hogy nőtt a nevezők és több mint duplájára emelkedett a nevezett tételek száma is.

A mintákat húsz pontos bírálati lapon értékelték, elbírálva a technológiai korrektséget (figyelembe véve az alapanyagot, a cefrézési-, erjesztési-, elválasztási, esetleg érlelési hibákat), a gyümölcs jellegét (a fajtán belüli specifikációk figyelembevételével), az íztisztaságot és a harmóniát. Az arany-, ezüst-, és bronzérem mellett az egyes kategóriákban az aranyérmet nyert tételek közül, a bírálók visszakóstolását követően a legjobbat champion címmel jutalmazták. A bírálók az egyéb gyümölcscsaládonként is odaítélhették a champion díjat az aranyérmes tételeknek, de csak akkor, ha azokból legalább három nevező, legalább tíz mintája versenyzett. Az verseny az idén díjesővel zárult: 40 arany, 39 ezüst és 33 bronzérem született. Championdíjat tíz pálinka nyert. A legeredményesebb kereskedelmi főzde a Treffpunkt Gar 2000. Kft. (Zimek-Manufaktura-Különleges Magyar Pálinkák) lett. A média képviselőinek különdíját a Boldogkő-Fruit Kft. nyerte el.

Tavaly a HunDesztre 78 mintát neveztek. A nevezett tételek – amelyek között volt alma-, körte-, cseresznye-, meggy-, málna-, szamóca-, eper-, szeder-, bodza-, som-, ribizli-, birs-, barack-, szilva-, törköly- és vegyespálinka is – kétharmada kapott valamilyen helyezést. Ez, a nevezők számát tekintve 80 százalékos aránya, ami határozott előrelépés volt a 2004-es ötven százalékos eredményhez képest. Tavaly tizenhét arany, huszonnégy ezüst és tizenegy bronzérmet osztottak ki. Akkor a média különdíjasa a Balla Rt. bio málna pálinkája lett, a legeredményesebb kereskedelmi főzdének pedig a Prekop Pálinkafőzde bizonyult. Az idei pálinkasor az eddig felsorolt gyümölcsök mellett bővült vadkörtéből, vadalmából és madárberkenyéből készült pálinkákkal is.

Az idei HunDeszt a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács szervezésében a hatodik pálinkaverseny volt. A tavalyi erőpróba már ezen a néven futott, előtte a VinAgora keretein belül rendezték a „tetemrehívást”, 2001 és 2003 között pedig a Kecskeméti Hírös napok alatt rendezték meg a Kecskeméti Pálinka versenyeket.

A pálinka 2004-ben szerzett nemzetközi védettséget. A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Pálinka Tagozatának 13 tagja van, ők a kereskedelmi pálinka-előállítás mintegy 70 százalékát fedik le. Rajtuk kívül még 34 kereskedelmi főzde és mintegy 555 bérfőzde működik Magyarországon. Ma Magyarországon körülbelül 550 ezer hektoliterfoknyi gyümölcspálinka kerül kereskedelmi forgalomba, ami körülbelül 1,2 millió liternek felel meg. A termelés ennél több, hiszen a pálinkát szeszes italok alapanyagaként is felhasználják. A kivitel nem jelentős, szinte az egész termelést a belföldi piacokon értékesítik. Jelentős a törkölypálinka-előállítás is, amelynek mennyisége a gyümölcspálinka-termelés 10–20 százalékát teszi ki. Az MSZSZT tagjai 2002-ben 389 ezer, 2003-ban 330 ezer hektoliter fok pálinkát termeltek. A hazai szeszesital-fogyasztás tiszta szeszre vetítve egy főre 3–3,5 liter. Ebben minden pálinka, így a bérfőzött mennyiség is benne van, annak aránya körülbelül 0,6 liter. A kereskedelmi forgalomba kerülő pálinkákból az egy főre jutó éves fogyasztás körülbelül másfél deciliter.

Az HunDeszt Pálinkaverseny fővédnöke Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter

A HunDeszt Pálinkaverseny támogatói:

 

 
   

www.deluxe.hu