V. HunDeszt Pálinkaverseny - Versenyszabályzat
HunDeszt Nemzeti Pálinka- és
Nemzetközi Párlatverseny Szabályzata
A Pálinka és Párlatversenyt a Magyar Szeszipari
Szövetség és Terméktanács (továbbiakban: Rendező) hirdeti és szervezi
meg. A verseny fórumot biztosít a pálinka- és párlatkészítők termékeinek
megmérettetésére, azzal a céllal, hogy elősegítse egy minőségi standard
kialakítását, azon túl a minőség folyamatos javulását, a fogyasztók és a
termelők szemléletének fejlődését, a kulturált pálinkafogyasztás
népszerűsítését, és a pálinka minél szélesebb körben való elismerését.
I. Nevezési feltételek:
A versenyen részt vehetnek azok a pálinka és
párlat (100 % gyümölcsalapú desztillátum) minták (továbbiakban: minták),
melyek a származási ország előírásainak megfelelnek. A beérkezett minták
bírálati kategóriákba és csoportokba való besorolása a jelen Szabályzat
alapján történik.
A versenyre nevezhetnek: pálinka és párlatfőző
vállalatok, egyéni pálinka és párlatfőzetők, és (a gyártó
hozzájárulásával) kereskedő szervezetek.
A versenyre való nevezéshez a résztvevőknek
nyilatkozniuk kell a minta által képviselt pálinka-, illetve párlattétel
mennyiségéről (hlf-ban). A pontos mennyiséget a nevezési lapon kell
közölni.
A versenyen való részvételhez a nevezőknek
mintánként be kell fizetniük a verseny Rendezője által előírt nevezési
díjat, a Rendező által adott tájékoztatás (Versenyfelhívás) szerint.
A bírálatra benyújtandó minták az alábbi adatok mintánkénti megjelölésével kell, hogy szerepeljenek a nevezési listán:
A nevezési lap tartalma alapján a nevező -
nevezési díj befizetését követően 3 palack 0,5 dl-es, vagy 4 palack 0,35
dl-es mintát juttat el a Rendező részére, az általa megadott címre (1
palack – analízisre, 1 palack – bírálatra, 1 palack – ellenminta).
A benevezett termékek csak a nevezési díj teljes összegének kifizetése, és minták határidőre és az előírásoknak megfelelő beérkezése után válik a termék versenyképessé.
Minden egyes minta analízisre kerül a versenyt megelőzően, mely az alábbi adatokat állapítja meg:
A Rendező fenntartja magának a jogot, hogy a mintákból szúrópróbaszerűen alkoholeredet vizsgálatot végeztet (a cukorpótlás cefrézéskori kiszűrésére).
A minták vizsgált paramétereinek meg kell
felelniük a vonatkozó Élelmiszerkönyvi előírásoknak. Amennyiben a minta
nem felel meg ezen előírásoknak, az a versenyből való automatikus
kizárást vonja maga után.
II. A VERSENY LEBONYOLÍTÁSA ÉS A BIZOTTSÁGOK
MŰKÖDÉSE
A verseny szervezeti felépítése:
Főszervező: A Magyar Szeszipari Szövetség és
Terméktanács Pálinka tagozata
Felelős Szervező: A Magyar Szeszipari Szövetség
és Terméktanács igazgatója
Előkészítő Bizottság Elnöke: A Felelős Szervező által kijelölt személy
Tagjai: A Felelős Szervező és az
Előkészítő Bizottság Elnöke által kijelölt személyek
A Verseny levezetéséért felelős a Levezető
Elnök: A Főszervező által kijelölt személy
A gyorskóstoló bírálók és a Csúcs-zsűri:
elismert bíráló tagok – megfelelő bírálói ismeretekkel, gyakorlattal.
Bírálóbizottságok: 3 tagú, tagjai az előzetes
tréningek eredményei alapján kerülnek kiválasztásra
Technikai Titkárság
A Bírálókat a Felelős Szervezővel egyetértésben
az Előkészítő Bizottság Elnöke jelöli ki.
A beérkezett minták analitikai vizsgálatát követően az Előkészítő Bizottság megvizsgálja a mintákat és megállapítja, hogy a palackokon szereplő adatok megegyeznek-e a nevezési lapon megadottakkal. Kijavítja az esetleges hibákat és kizárja azokat a mintákat, amelyek nem felelnek meg a jelen Szabályzatban előírtaknak.
Ezt követően az Előkészítő Bizottság a Szabályzatban előírtak szerint elvégzi a kategóriába sorolást (gyümölcsfajok és fajták, érleltség és külön kategóriaként az ágyas pálinkák) a nevezési lapon feltűntetett jellemzők alapján, ill. amennyiben szükséges saját maga állapítja meg e jellemzőket, és elvégzi a nevezett próbák kóstolási sorszámmal való titkosító kódolását is.
A Levezető Elnök:
A pálinkaverseny lebonyolítását, a szabályzat
betartását a Felelős Szervező vagy az általa kijelölt személy felügyeli,
de csak a Levezető Elnökkel konzultálva avatkozhat a bírálatba, vagyis
újrabíráltatást, Csúcs-zsűrihez rendelést kezdeményezhet.
A pálinkák értékelését Bírálóbizottságok
végzik. Minden egyes bizottság három elismert kóstolási szakértőből áll.
Egy Bírálóbizottságban nem lehet egy cégtől egy főnél több. A
Bírálóbizottságok száma minden esetben a versenyen résztvevő minták
számától függ, illetve szükség esetén több bírálati napot szerveznek.
A Bírálóbizottságok összeállítását a
Levezető Elnök és a Felelős Szervező végzi el a korábban kiválasztásra
került bírálókból. (Előzetesen 3-4 bíráló tréningen kell részt venni, a
bírálati eredményeket az Előkészítő Bizottság véleményezi.)
Minden egyes bizottság munkáját a
Levezető Elnök, illetve a Felelős Szervező felügyeli. Ha a
bizottság értékelési eredményei arra utalnak, hogy nem tudnak együtt
korrekt bírálatot végezni, akkor a Levezető Elnök az adott
bizottságnál pihenőt-, vagy a bizottságokon belül átalakítást rendel el.
A vitás kérdések eldöntésére
háromtagú Csúcs-zsűri alakul – melynek tagjai addig Bírálóbizottsági
tagként végzik munkájukat. A vitás kérdéseket a Csúcs-zsűri dönti el, a
Bírálóbizottság és/vagy a Levezető Elnök/Felelős Szervező felkérése
alapján, ennek megfelelően döntésük végleges bírálati eredményként kerül
rögzítésre.
A Levezető Elnök elrendeli a minta visszakóstolását, minden olyan esetben, amikor:
A Bíráló Bizottság feladata:
Minden egyes bizottság külön dolgozik,
csendben, olyan fényforrás, szellőzés mellett, amely nem változtatja meg
a minta színét, jellegét. Abban a helyiségben, ahol a kóstolás történik,
csak azok tartózkodhatnak, akik részt vesznek a kóstolás
lebonyolításában. A kóstolóteremben lehetőség szerint szobahőmérsékletet
(kb. 20 ºC) kívánatos biztosítani. Tilos a dohányzás és szigorúan
csendet kell tartani.
A palackok felnyitása és a minták kitöltése a bizottság tagjainak látókörén kívül történik,
A bizottság számának kijelölése a
Levezető Elnök javaslata alapján történik, de a minták besorolási száma
(a Bizottsághoz történő kijelölése) a Résztvevők előtt sorsolás alapján
történik. Így csökkenthető annak valószínűsége, hogy az esetleges
előállító bírálja a saját tételét, illetve a sorsolással kizárható az
előkészítők esetleges besorolási szándéka.
A kóstolópoharak a Főszervező által
elfogadott talpas kelyhek lehetnek.
A Bírálóbizottság tagjainak a bírálat alatt
kifli és sajt, valamint víz áll íz semlegesítés céljából rendelkezésre.
A Bírálóbizottság számára a bírálat alatt szünetek kerülnek beiktatásra,
amikor egyéb ételek és italok is felszolgálhatók, ennek idejét a
Levezető Elnök szabja meg.
A minták a Levezető Elnök által meghatározott sorrendben kerülnek bírálatra.
Minden esetben egységes sorozatonként a közömbösebb ízű, illatú termékekkel kell kezdeni, majd az áthatóbb ízű, illatú, és végül az érlelt termékek következnek a bírálatban.
Az egyes, jelentősen eltérő sorozatok kóstolása
elején a bizottságok egy próbabírálatot tartanak, mely alatt
megbeszélhetik a tagok által adott pontszámokat, annak érdekében, hogy
viszonylag kiegyensúlyozott bírálati pontszámok alakulhassanak ki.
Minden egyes minta bemutatása előtt a
Bírálóbizottság tagjai megkapják a bíráló és összesítő lapot, amelyek
tartalmazzák a kóstolandó minta technikai adatait.
A Bírálóbizottság tagjai teljes csendben dolgoznak, anélkül, hogy bármi jelét adnák a mintával kapcsolatban kialakult benyomásaiknak,
III. BÍRÁLATI LAP
A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint:
Az egyes jellemzőkre csak egészpont adható és a pontozást írásban indokolni kell! Indoklás nélkül a bírálat nem fogadható el.
IV. A DÍJAK ODAÍTÉLÉSE
A HunDeszt (Nemzeti) Pálinka- (és Nemzetközi Párlat-) verseny kitüntető oklevéllel elismert pálinkák és párlatok kategóriájában az alábbi érmek kerülnek odaítélésre:
1. Aranyérem (18-20 pont)
2. Ezüstérem (16-17 pont)
3. Bronzérem (14-15 pont)
Az egyes kategóriákban – amelyekben legalább három nevező legalább tíz mintája versenyzett, a bírálók visszakóstolását követően a legjobbat CHAMPION címmel jutalmazzák.
Amennyiben az egyéb gyümölcscsaládonként maradt
még annyi tétel, melyekben összesen legalább három nevező, legalább tíz
mintája versenyzett, akkor az aranyérmet nyertek közül a legjobbnak az
összes bíráló a visszakóstolást követően, szavazással CHAMPION díjat
ítélhet oda.
Az a kereskedelmi főzde, amely legalább öt
különböző kategóriájú mintával nevezett, de csak az 50 hlf mennyiséggel,
vagy azt meghaladó tételek kerülnek beszámításra, - melyről írásban is
nyilatkozott, három kategória legjobb mintája - melyből legalább egy
aranyérmes – a beküldött mintáinak pontozási eredményeinek átlaga
alapján elnyerheti a legeredményesebb KERESKEDELMI főzde díjat.
Az az egyéni főzető, aki legalább két
különböző kategóriájú mintával nevezett, az általa főzetett pálinkák
közül, a két legjobb minta - melyből legalább egy aranyérmes -
pontozási eredményének átlaga alapján elnyerheti a LEGEREDMÉNYESEBB
EGYÉNI FŐZETŐ DÍJAT.
A média meghívott képviselői az aranyérmet
kapott pálinkák közül saját bírálatuk alapján MÉDIA KÜLÖNDÍJ-at adnak
át. Média díjat csak az kaphat, aki ellenőrizhető 50 hlf mennyiséggel
rendelkezik, és erről írásban is, nyilatkozott .
A Rendező fenntartja
magának a jogot, hogy a következő versenyig utólag is – az eredeti
Bírálóbizottságok legalább 3 tagját felkérve - ellenőrizze és
beazonosítsa a kereskedelmi forgalomban kapható pálinka minőségét a
versenyben szereplő azonos, díjazott pálinkáéval. Bejelentés alapján
induló vizsgálat esetén a bejelentő köteles a vizsgálat költségeit
előzetesen befizetni a Rendező részére. Amennyiben nem áll fenn
azonosság az e célból maximum 6 hónapig megőrzött mintával, a Nevező
költségére a Rendező fizetett hirdetést köteles közzétenni a szabályok
megsértéséről, a megszerzett díj visszavonásra kerül, és Nevező nem
indulhat a következő versenyen, valamint köteles megtéríteni az összes
vizsgálati költséget is.
A CHAMPION DÍJRA és MÉDIA KÜLÖNDÍJRA jelölt termékeket, valamint a LEGEREDMÉNYESEBB KERESKEDELMI FŐZDE által benevezett valamennyi terméket az Előkészítő Bizottság, szakemberek bevonásával a bírálat és az eredményhirdetés közötti időszakban, a nevező által megadott helyen ellenőrzi. Az ellenőrzés kiterjed a megadott mennyiségre és a helyszínen vett minta minőségére is. Amennyiben a helyszíni mintavétel után a termék/termékek nem felel(nek) meg a versenybíróság által bírált minta minőségének, vagy nem áll rendelkezésre a megadott mennyiségű termék, a díjakat a Versenybíróság visszavonja.
A Rendező a
versenyen CHAMPION címet, valamint az Arany, Ezüst, Bronz érem díjazást
elért pálinkák számára az értékesítéshez engedélyezi a cím használatot,
a nevezéskor megadott mennyiség mértékéig.
A nevezők
fenntartások nélkül elfogadják a Bírálóbizottságok, valamint a
Csúcs-zsűri által meghozott értékeléseket.
A versennyel
kapcsolatos dokumentumokat a Rendezők két évig kötelesek megőrizni.
A Versenyzők
részére a Szervező a Verseny eredményhirdetése után megküldi a
saját bírálati eredményeiket, melyek mások számára titkosak, de a jobb
minőség elérésére való törekvést szolgálják.
2009. november
10.
Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács
Pálinka Tagozata