V. HunDeszt Pálinkaverseny - Felhívás
F E L H Í V Á S
az
V. HunDeszt Nemzeti Pálinka- és Nemzetközi Párlatversenyre
Rendező:
Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács
Támogató:
Agrármarketing Centrum
Nevezési feltételek:
A versenyen részt vehetnek azok
a pálinka és párlat (100 % gyümölcsalapú desztillátum) minták (továbbiakban:
minták), melyek a származási ország előírásainak megfelelnek.
A versenyre nevezhetnek pálinka
és párlatfőző vállalatok, egyéni pálinka és párlatfőzetők, és (a gyártó hozzájárulásával)
kereskedő szervezetek.
A versenyre való nevezéshez a
résztvevőknek nyilatkozniuk kell a minta által képviselt pálinka-,
illetve párlattétel mennyiségéről. A pontos mennyiséget a nevezési lapon
kell közölni.
A versenyen való részvételhez a nevezőknek mintánként be kell fizetniük a verseny Rendezője által előírt nevezési díjat.
A nevezési lap tartalma
alapján a nevező a nevezési díj befizetését követően 3 palack
– palackonként minimum 0,5 dl mennyiségű –, vagy 4 palack – palackonként
minimum 0,35 dl mennyiségű – mintát juttat el a Rendező részére, az
általa megadott címre, és meghatározott időpontra. A nevezés csak a
nevezési díj befizetése valamint a minták beérkezése után tekinthető
elfogadottnak.
Minden egyes minta analízisre kerül, mely az alábbi adatokat állapítja meg:
- alkoholtartalom térfogat %-ban kifejezve
- csonthéjas gyümölcsök esetén a cián-hidrogéntartalom g/hl a. a. -ban
- réztartalom mg/dm3 a.a. -ban (szúrópróbaszerűen)
- hozzáadott
cukortartalom g/hl a. a. –ban (az ágyas pálinkák kivételével)
A Rendező fenntartja
magának a jogot, hogy a mintákból szúrópróbaszerűen alkoholeredet
vizsgálatot végeztet (a cukorpótlás cefrézéskori kiszűrésére).
A minták vizsgált
paramétereinek meg kell felelniük a vonatkozó EGK (EU) és a hazai
rendeletekben előírtaknak, valamint az Élelmiszerkönyvi előírásoknak.
Amennyiben a minta nem felel meg ezen előírásoknak, az a versenyből való
automatikus kizárást vonja maga után.
A benevezett termékekről – a kereskedelmi forgalomban kapható palackot ábrázoló – fotót kérünk küldeni (amennyiben lehetséges). A kapott fotókat a verseny honlapján a díjátadást követően fogjuk elhelyezni, ezáltal is segíteni a versenyben résztvevő legjobb minőségűnek ítélt italok megismertetését a fogyasztókkal. A fotókat lehetőleg jpg, vagy tiff formátumban, de mindenképpen digitális formátumban várjuk a nevezéssel együtt, de legkésőbb a minta leadásáig!
Nevezési díj:
első minta 10 000.- Ft+áfa
második minta 15 000.- Ft+áfa
harmadik minta 20 000.- Ft+áfa
negyedik minta 15 000.- Ft+áfa
ötödik, hatodik minta 10 000.- Ft+áfa
hetediktől a tizenötödik mintáig 7 000.- Ft+áfa
tizenhatodik és minden
további minta 20 000.- Ft+áfa
Egyéni főzetők:
mintánként
7 000.- Ft+áfa
Fizetési mód:
A nevezési lap beérkezését
követően, a szervezéssel megbízott PoliKomm Bt által kiállított számla
alapján átutalással az OTP 11705008-29904738 számlára, vagy a minta
leadásakor kiállítandó számla ellenében készpénzfizetéssel.
Nevezés módja, időpontja:
A mellékelt jelentkezési lapot kérjük pontosan, géppel szíveskedjenek kitölteni és visszaküldeni a versenyt Rendező Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács részére az alábbi címre:
Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács
1095 Budapest, Soroksári út 26.
telefon: (36 1) 476 2332
fax: (36 1) 476 2322
e-mail:
mszszt@szeszipar.hu
Nevezési határidő: 2009. december 10.
Termékleadási határidő: 2010. január 11. 16.00 óra.
Helye: 1095 Budapest, Soroksári út 26. (MSZSZT Székhelye)
Számla szám:
Fontos:
A késve leadott mintákat nem áll módunkban átvenni!
Azt a nevezést, amelyhez nem érkezik be a megadott határidőre a megfelelő mennyiségű minta, érvénytelennek tekintjük!
Csak azt a mintát vesszük át, amely maradéktalanul megfelel a Szabályzatban és a Felhívásban megadott paramétereknek, valamint előzőleg hivatalosan, határidőre beneveztek a versenybe és kifizették a nevezési díjat (előzetesen átutalással, vagy legkésőbb a minta leadásakor készpénzben). Az átutalással befizetett nevezési díjnak legkésőbb 2010. január 10-ig be kell érkeznie a megadott bankszámlaszámra.
Bírálat:
A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint:
Illat tisztaság hibátlan (max. 3 pont)
Illat karakter: élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban (max. 5 pont)
Íz tisztaság hibátlan (max. 3 pont)
Íz karakter élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság (max. 5 pont)
Harmónia, tartósság: benyomások, kóstolás után (max. 4 pont)
Díjak:
A HunDeszt Nemzeti Pálinka- és Nemzetközi Párlatverseny Kitüntető Oklevéllel elismert pálinkák és párlatok kategóriájában arany -, ezüst - és bronzérmek kerülnek odaítélésre.
Az egyes kategóriákban – amelyekben legalább három nevező legalább tíz mintája versenyzett, az aranyérmet nyert tételek közül, az összes bíráló, együttes visszakóstolását követően a legjobbat CHAMPION címmel jutalmazzák.
Amennyiben az egyéb gyümölcscsaládonként maradt még annyi tétel, melyekben összesen legalább három nevező, legalább tíz mintája versenyzett, akkor az aranyérmet nyertek közül a legjobbnak az összes bíráló a visszakóstolást követően, szavazással CHAMPION díjat ítélhet oda.
A Rendező a versenyen CHAMPION címet, valamint az Arany, Ezüst, Bronz érem díjazást elért pálinkák számára az értékesítéshez engedélyezi a cím használatot, a nevezéskor megadott mennyiség mértékéig. Ennek igénylése a nevezési lapon előzetesen jelzendő.
Az a kereskedelmi főzde, amely legalább öt különböző kategóriájú mintával nevezett, és ellenőrizhetően tételenként min. 50 hlf mennyiséggel rendelkezik, és erről írásban is nyilatkozott, három kategória legjobb mintája – melyből legalább egy aranyérmes – pontozási eredményeinek átlaga alapján elnyerheti a legeredményesebb KERESKEDELMI főzde díjat.
Az az egyéni főzető, aki legalább két különböző kategóriájú mintával nevezett, az általa főzetett pálinkák közül, a két legjobb minta - melyből legalább egy aranyérmes - pontozási eredményének átlaga alapján elnyerheti a LEGEREDMÉNYESEBB EGYÉNI FŐZETŐ DÍJAT.
Holtverseny esetén a további nevezett pálinkák eredménye, illetve további holtverseny esetén a nevezett minták száma dönt.
A média meghívott képviselői az aranyérmet kapott pálinkák közül saját bírálatuk alapján MÉDIA KÜLÖNDÍJ-at adnak át. Média díjat csak az a pálinka nyerhet, melynek nevezője ellenőrizhető 50 hlf mennyiséggel rendelkezik az érintett pálinkából és erről írásban is, nyilatkozott.
A CHAMPION DÍJRA és MÉDIA KÜLÖNDÍJRA jelölt termékeket, valamint a LEGEREDMÉNYESEBB KERESKEDELMI FŐZDE által benevezett valamennyi terméket az Előkészítő Bizottság, szakemberek bevonásával a bírálat és az eredményhirdetés közötti időszakban, a nevező által megadott helyen ellenőrzi.