HunDeszt Nemzeti Pálinka- és Nemzetközi Párlatverseny Szabályzata
A Pálinka és Párlatversenyt a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács (továbbiakban: Rendező) hirdeti és szervezi meg. A verseny fórumot biztosít a pálinka- és párlatkészítők termékeinek megmérettetésére, azzal a céllal, hogy elősegítse egy minőségi standard kialakítását, azon túl a minőség folyamatos javulását, a fogyasztók és a termelők szemléletének fejlődését, a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítését, és a pálinka minél szélesebb körben való elismerését.
I.
Nevezési feltételek:
A versenyen részt vehetnek azok a pálinka és párlat (100 % gyümölcsalapú desztillátum) minták (továbbiakban: minták), melyek a származási ország előírásainak megfelelnek. A beérkezett minták bírálati kategóriákba és csoportokba való besorolása a jelen Szabályzat alapján történik.
- a résztvevő neve és címe (egyéni főzető esetén a bérfőző üzem neve és címe is)
- a pálinka illetve párlat elnevezése főbb fajtacsoport megjelölése (alma, körte, szilva, barack, stb. - vagy a pontos fajta megjelölés - és külön feltüntetendő, ha a termék az ágyas pálinkák csoportjába tartozik)
- érleltségi-fok, állapot
- alkoholtartalom
- a pálinka illetve párlatkészlet pontos, ellenőrizhető mennyisége
A nevezési lap tartalma alapján a nevező - nevezési díj
befizetését követően – 3 palack (összesen legalább
Minden egyes minta analízisre kerül a versenyt megelőzően,
mely az alábbi adatokat állapítja meg:
- alkoholtartalom: térfogat %-ban kifejezve
- csonthéjas gyümölcsök esetén a cián-hidrogéntartalom: g/hl a. a. -ban
- réztartalom: mg/dm3 a. a. -ban (szúrópróbaszerűen)
- hozzáadott cukortartalom (az ágyas pálinkák kivételével)
A Rendező fenntartja magának a jogot, hogy a mintákból szúrópróbaszerűen alkoholeredet vizsgálatot végeztet (a cukorpótlás cefrézéskori kiszűrésére).
A minták vizsgált paramétereinek meg kell felelniük a vonatkozó Élelmiszerkönyvi előírásoknak. Amennyiben a minta nem felel meg ezen előírásoknak, az a versenyből való automatikus kizárást vonja maga után.
II. A PÁLINKAVERSENY LEBONYOLÍTÁSA ÉS A BIZOTTSÁGOK MŰKÖDÉSE
8. A verseny szervezeti felépítése:
Főszervező: A Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács Pálinka tagozata
Felelős Szervező: A Rendező igazgatója
Előkészítő Bizottság Elnöke: A Főszervező által kijelölt személy
Tagjai: A Felelős Szervező és az Előkészítő Bizottság Elnöke által kijelölt személyek
A Verseny levezetéséért felelős Levezető Elnök: A Főszervező által kijelölt személy
Csúcs-zsűri: 3 elismert bíráló tag –megfelelő bírálói ismeretek, gyakorlat, elismertség alapján
Bírálóbizottságok: 3 tagú, tagjai az előzetes tréningek eredményei alapján kerülnek kiválasztásra
Gyorskóstoló Bírálók
Technikai Titkárság
A Bírálókat a Felelős Szervezővel egyetértésben az Előkészítő Bizottság Elnöke jelöli ki.
9. A beérkezett minták analitikai vizsgálatát követően az
Előkészítő Bizottság megvizsgálja a mintákat és megállapítja, hogy a palackokon
szereplő adatok megegyeznek-e a nevezési lapon megadottakkal. Kijavítja az
esetleges hibákat és kizárja azokat a mintákat, amelyek nem felelnek meg a jelen
Szabályzatban előírtaknak. Ezt követően az Előkészítő Bizottság a Szabályzatban
előírtak szerint elvégzi a kategóriába sorolást (gyümölcsfajok és fajták,
érleltség és külön kategóriaként az ágyas pálinkák) a nevezési lapon
feltűntetett jellemzők alapján, ill. amennyiben szükséges saját maga állapítja
meg e jellemzőket, és elvégzi a nevezett próbák kóstolási sorszámmal való
titkosító kódolását is.
10. A Levezető Elnök:
- a kóstolás megkezdése előtt ellenőrzi a kóstolás előkészületeit, meghatározza a kóstolási minták helyes sorrendjét,
- ellenőrzi a minták hőmérsékletét és a bizottság tagjai előtti anonimitásukat, valamint figyel a kiszolgálás megfelelő színvonalára,
- ellenőrzi a technikai titkárság munkáját: tájékoztatja a titkárság tagjait a kóstolásra érkező mintákról, sorrendjéről, a bíráló lapok kiosztásáról, ellenőrzi a Technikai Titkárság által elvégzett pontszám kiszámításokat, stb.,
11.
A pálinkaverseny lebonyolítását, a szabályzat betartását a Felelős Szervező vagy
az általa kijelölt személy felügyeli, de csak a Levezető Elnökkel konzultálva
avatkozhat a bírálatba, vagyis újrabíráltatást, Csúcs-zsűrihez rendelést
kezdeményezhet.
12. A pálinkák értékelését
Bírálóbizottságok végzik. Minden egyes bizottság három elismert kóstolási
szakértőből áll. Egy Bírálóbizottságban nem lehet egy cégtől egy főnél több. A
Bírálóbizottságok száma minden esetben a versenyen résztvevő minták számától
függ, illetve szükség esetén két bírálati napot szerveznek.
13. A Bírálóbizottságok
összeállítását a Levezető Elnök és a Felelős Szervező végzi el a korábban
kiválasztásra került bírálókból. (Előzetesen 3-4 bíráló tréningen kell részt
venni, a bírálati eredményeket az Előkészítő Bizottság véleményezi.)
Minden egyes bizottság munkáját a Levezető Elnök, illetve a Felelős Szervező felügyeli. Ha a bizottság értékelési eredményei arra utalnak, hogy nem tudnak együtt korrekt bírálatot végezni, akkor a Levezető Elnök az adott bizottságnál pihenőt-, vagy a bizottságokon belül átalakítást rendel el.
14. A vitás kérdések eldöntésére háromtagú Csúcs-zsűri alakul – melynek tagjai addig Bírálóbizottsági tagként végzik munkájukat. A vitás kérdéseket a Csúcs-zsűri dönti el, a Bírálóbizottság és/vagy a Levezető Elnök/Felelős Szervező felkérése alapján, ennek megfelelően döntésük végleges bírálati eredményként kerül rögzítésre.
15. A Levezető Elnök elrendeli a minta visszakóstolását, minden olyan esetben, amikor:
- a bizottság tagjainak többsége ezt megkívánja,
- a bíráló bizottsági tagok által adott pontszámok jelentős eltérést mutatnak,
- a normálistól eltérő ízről érkezik jelentés, vagy hiba gyanúja merül fel,
- kivételes esetekben, amikor a minta értékelése a helytelen besorolás miatt nem minősül elfogadhatónak.
16. A Bíráló Bizottság feladata:
A megadott 20 pontos (4x5) rendszer szerinti értékelés (pontérték és írásos indoklás megadása),
- cél, az egyéni bírálat utáni konszenzusos vélemény kialakítása,
- ennek hiánya esetén a minta bírálatát a Csúcsbizottsághoz utalják.
17. A kóstolás teljes időtartamában meg kell tartani a minták anonimitását:
Minden egyes bizottság külön dolgozik, csendben, olyan fényforrás, szellőzés mellett, amely nem változtatja meg a minta színét, jellegét. Abban a helyiségben, ahol a kóstolás történik, csak azok tartózkodhatnak, akik részt vesznek a kóstolás lebonyolításában. A kóstolóteremben lehetőség szerint szobahőmérsékletet (kb. 20 ºC) kívánatos biztosítani. Tilos a dohányzás és szigorúan csendet kell tartani.
A palackok felnyitása és a minták kitöltése a bizottság tagjainak látókörén kívül történik,
A bizottság számának kijelölése a Levezető Elnök javaslata alapján történik, de a minták besorolási száma (a Bizottsághoz történő kijelölése) a Résztvevők előtt sorsolás alapján történik. Így csökkenthető annak valószínűsége, hogy az esetleges előállító bírálja a saját tételét, illetve a sorsolással kizárható az előkészítők esetleges besorolási szándéka.
A kóstolópoharak a Főszervező által elfogadott talpas kelyhek lehetnek.
- a Bírálóbizottság tagjainak a bírálat alatt kifli és alma valamint víz áll íz semlegesítés céljából rendelkezésre. A Bírálóbizottság számára a bírálat alatt szünetek kerülnek beiktatásra, amikor egyéb ételek és italok is felszolgálhatók, ennek idejét a Levezető Elnök szabja meg.
A minták a Levezető Elnök által meghatározott sorrendben kerülnek bírálatra.
Minden esetben egységes sorozatonként a közömbösebb ízű, illatú termékekkel kell kezdeni, majd az áthatóbb ízű, illatú, és végül az érlelt termékek következnek a bírálatban.
- az egyes, jelentősen eltérő sorozatok kóstolása elején a bizottságok egy próbabírálatot tartanak, mely alatt megbeszélhetik a tagok által adott pontszámokat, annak érdekében, hogy viszonylag kiegyensúlyozott bírálati pontszámok alakulhassanak ki,
- minden egyes minta bemutatása előtt a Bírálóbizottság tagjai megkapják a bíráló és összesítő lapot, amelyek tartalmazzák a kóstolandó minta technikai adatait,
- a Bírálóbizottság tagjai teljes csendben dolgoznak, anélkül, hogy bármi jelét adnák a mintával kapcsolatban kialakult benyomásaiknak,
- a technikai személyzet begyűjti a bíráló és összesítő lapokat és átadják a Levezető Elnöknek,
- a bizottság tagjai nem rendelkezhetnek másolattal a bírálólapokból,
- a bizottság tagjai sem szerezhetnek tudomást az egyes mintáknak ítélt pontszámokról és díjakról az eredményhirdetés előtt, de ha a Csúcs-zsűri felé irányították a minta véleményezését, akkor a minősítésről információt kaphatnak.
18. A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint:
- technológiai korrektség (alapanyag, cefrézési-, erjesztési-, elválasztási, esetleg érlelési hiba)
- gyümölcsösség jellege (fajtán belüli specifikációk figyelembevétele)
- íz tisztasága
- harmónia
Az egyes jellemzőkre maximum 5 egészpont adható és a pontozást írásban indokolni kell.
19. A HunDeszt (Nemzeti) Pálinka- (és Nemzetközi Párlat-) verseny kitüntető oklevéllel elismert pálinkák és párlatok kategóriájában az alábbi érmek kerülnek odaítélésre:
1. Aranyérem (18-20 pont)
2. Ezüstérem (16-17 pont)
3. Bronzérem (14-15 pont)
20. Az egyes kategóriákban – amelyekben legalább három nevező legalább tíz mintája versenyzett és ellenőrizhető 50 hlf mennyiséggel rendelkezik, melyről írásban is nyilatkozik– aranyérmet nyert tételek közül, a bírálók visszakóstolását követően a legjobbat CHAMPION címmel jutalmazzák.
Amennyiben az egyéb gyümölcscsaládonként maradt még annyi tétel, melyekben összesen legalább három nevező, legalább tíz mintája versenyzett, akkor az aranyérmet nyertek közül a legjobbnak az összes bíráló a visszakóstolást követően, szavazással CHAMPION díjat ítélhet oda. (Az 50 hlf minimális mennyiség itt is feltétel.)
Az a kereskedelmi főzde, amely legalább öt különböző kategóriájú mintával nevezett, és ellenőrizhető 50 hlf mennyiséggel rendelkezik, melyről írásban is nyilatkozik, három kategória legjobb mintája - melyből legalább egy aranyérmes - pontozási eredményeinek átlaga alapján elnyerheti a legeredményesebb KERESKEDELMI főzde díjat.
Az az egyéni főzető, aki legalább két különböző kategóriájú mintával nevezett, az általa főzetett pálinkák közül, a két legjobb minta - melyből legalább egy aranyérmes - pontozási eredményének átlaga alapján elnyerheti a LEGEREDMÉNYESEBB EGYÉNI FŐZETŐ DÍJAT.
A média meghívott képviselői az aranyérmet kapott pálinkák közül saját bírálatuk alapján MÉDIA KÜLÖNDÍJ-at adnak át. Média díjat csak az kaphat, aki ellenőrizhető 50 hlf mennyiséggel rendelkezik, és erről írásban is, nyilatkozik
21. A Rendező fenntartja magának a jogot, hogy a következő versenyig utólag is – az eredeti Bírálóbizottságok legalább 3 tagját felkérve - ellenőrizze és beazonosítsa a kereskedelmi forgalomban kapható pálinka minőségét a versenyben szereplő azonos, díjazott pálinkáéval. Bejelentés alapján induló vizsgálat esetén a bejelentő köteles a vizsgálat költségeit előzetesen befizetni a Rendező részére. Amennyiben nem áll fenn azonosság az e célból maximum 6 hónapig megőrzött mintával, a Nevező költségére a Rendező fizetett hirdetést köteles közzétenni a szabályok megsértéséről, a megszerzett díj visszavonásra kerül, és Nevező nem indulhat a következő versenyen, valamint köteles megtéríteni az összes vizsgálati költséget is.
22. A Rendező a versenyen CHAMPION címet, valamint az Arany, Ezüst, Bronz érem díjazást elért pálinkák számára az értékesítéshez engedélyezi a cím használatot, a nevezéskor megadott mennyiség mértékéig.
23. A nevezők fenntartások nélkül elfogadják a Bírálóbizottságok, valamint a Csúcs-zsűri által meghozott értékeléseket.
24. A versennyel kapcsolatos dokumentumokat a Rendezők két évig kötelesek megőrizni.
A Versenyzők részére a Szervező a Verseny eredményhirdetése után megküldi a saját bírálati eredményeiket, melyek titkosak, de a jobb minőség elérésére való törekvést szolgálják.